همانطور که انتظار ميرفت، سال 2013 جولانگاه محصولات استاندارد جديد شبکههاي بيسيم؛ 802.11ac بود و در ابتداي سال و بهخصوص در انتهاي سال تمامي برندهاي شبکه دستشان را رو کردند و طيفي متنوع از محصولات مبتنيبر نسل پنجم وايفاي از دانگل تا اکسسپوينت و روترهاي حرفهاي پرقدرت را به نمايش گذاشتند. حتي سازندگان کامپيوترهاي خانگي، تبلت و نوتبوک نيز از قافله عقب نمانده و اين استاندارد را به فهرست پشتيباني خود افزودند. شرکت ديلينک جزء نخستین شرکتهايي است که محصولات خانواده AC خود را معرفي کرده که چندين مدل آن نیز وارد ايران شده است و کاربران خانگي و شرکتهاي اداري کوچک و متوسط ميتوانند کار با اين استاندارد را تجربه کنند. به همين دليل به سراغ ارزيابي و بررسي يک محصول روتر بيسيم خانواده AC1750 رفتيم تا هم قابليتها و امکانات جديدي که اين استاندارد به همراه دارد را مرور کرده و هم خواننده را به استفاده از فناوريهاي جديد ترغيب کنیم. معرفي و ويژگيها
شرکت ديلينک نخستین سري از روترهاي بيسيم AC خود را در نمايشگاه CES 2013 با شکل و شمايل و طراحي جديد معرفي کرد. اين محصولات شامل روترهاي AC580، AC1200، AC1300، AC1600 و AC1750 بود که از نظر طراحي مشابه هم اما از نظر امکانات و سرعت با يکديگر متفاوت هستند(شکل1).

DIR-868L پرقدرتترين محصول اين خانواده است.




در جعبه اين محصول کابل شبکه، آداپتور برق، مبدل، سوکت برق، راهنماي نصب روتر و برچسبهاي اطلاعات هر دو شبکه وايفاي و رمزهاي عبور پيشفرض و اطلاعات دسترسي به پنل مديريتي تحت وب قرار داده شده است. وزن دستگاه 530 گرم و اندازه آن 103×125×218 ميليمتر است. در جدول ويژگيهاي اين روتر ميتوان دسترسي از راه دور به شبکه و مديريت آن، استفاده از برنامکهاي موبايل براي دو سيستمعامل آندروئيد و iOS، قابليتهاي SharePort درگاه USB 3.0 براي اشتراکگذاري دستگاههاي چاپگر و ذخيرهسازي، استفاده از فناوري اختصاصي mydlink براي ذخيرهسازي اطلاعات روي کلاود و دسترسي از راه دور به آنها و امکان استفاده از الگوريتم رمزنگاري مطمئن WPA/WPA2 را مشاهده کرد.
نصب و راهاندازي
يکي از امکانات استاندارد 802.11ac استفاده همزمان از دو شبکه با نام SSID و فرکانس کاملاً مجزا است. اين دو شبکه بهطور پيشفرض پيکربندي شده و آماده استفاده هستند. بنابراين کافي است روتر را روشن کنيم تا شبکههاي dlink-E150 و dlink-5GHz–E152 را ببینیم و بتوانيم با تجهيزات بيسيم ديگر به آنها متصل شويم (شکل 5).

متأسفانه يکي از خواستههای ما در همين مرحله برباد ميرود زیرا برنامه پنل مديريتي همان نسخه قبلي با رنگ شناخته شده نارنجي و کمترين المانهاي گرافيکي کاربرپسند است. ديلينک ميتوانست طراحي اين محصول خود را کامل کند و اين پنل را به نسخههاي بهروزتري ارتقا دهد (طراحي اين پنل به سال 2007 و نخستین سري روترهاي گيمينگ اين شرکت برميگردد). قاعدتاً نخستین تنظيمات بايد براي دو شبکه بيسيم تعريف SSID و رمزعبور جديد باشد. در ويزارد نصب شما مجبوريد که از يک رمزعبور براي هر دو شبکه استفاده کنيد که مشکل بزرگی به شمار میرود.
بعدها در بخش تنظيمات پيشرفته شبکه بيسيم ميتوانيد براي هر شبکه يک رمزعبور جداگانه تعريف کنيد. در اين پنل فهرست بلند بالايي از قابليتها و امکانات براي مسيريابي(Routing)، شبکههاي بيسيم، اشتراکگذاري اطلاعات و موارد ديگر ميبينيد که امکان نام بردن آنها در اين مقاله نيست اما ميتوان به کاربر اين اطمينان را داد که عمده تنظيمات مورد نياز به همراه قابليتهاي پيشرفته مالتيمايي مانند VPN ،SPI ،NAT،UPnP، WMM ،iTunes Server SharePort Plus ،DLNA ،QoS و IPv6 قابل دسترسي هستند (شکل6).

بررسي و ارزيابي
براي بررسي سيگنالدهي و سرعت انتقال اطلاعات روي هر دو شبکه اين روتر دو بانده مبتنيبر استاندارد 802.11ac از نرمافزارهاي inSSIDer و Passmark Performance Test 8 و دانگل D-Link DWA-182 استفاده کرديم که جزء خانواده AC1200 است و حداکثر از سرعت 1.2 گيگاهرتز پشتيباني ميکند.
سعي کرديم براي هر دو شبکه آزمایشهای قدرتسنجي سيگنالها در فاصلههاي مختلف و سرعت انتقال اطلاعات را تکرار کنيم و در شرايط مختلف به ارزيابي دو فرکانس کاري اين روتر بپردازيم. همچنين براي ارزيابي سرعت خواندن و نوشتن روي دستگاه ذخيرهسازي متصل به درگاه USB 3.0 روتر از نرمافزار NASPT استفاده کرديم و با دو فرمت FAT32 و NTFS آزمایشها را انجام داديم. شکل 7 وضعيت سيگنالدهي دو شبکه را نشان ميدهد. در فرکانس 5 گيگاهرتز سيگنالها پايدارتر و داراي امتياز بيشتري هستند (100 امتياز) اما در فرکانس 2.4 گيگاهرتز سيگنالها اعوجاج بيشتري دارند و با وجود نزديک بودن به دستگاه روتر امتياز 72 را کسب کردند.


در فاصله بالاي 10 متر سرعت شبکه با فرکانس 2.4 گيگاهرتز افت شديدي دارد و به حدود 5 مگابايت ميرسد اما سرعت روي شبکه با فرکانس 5 گيگاهرتز در حدود 15 مگابايت در ثانیه است. در مجموع ميتوان سرعت انتقال اطلاعات توسط اين روتر را امتياز خوبي داد. اگر دستگاههاي درون شبکه همگي در خانواده AC1750 باشند سرعتهاي بالاتري هم بهدست ميآيد؛ چنانکه در ارزيابيهاي سايتهاي مختلف از اين محصول سرعتهاي 800 مگابيت در ثانیه روي فرکانس 5 گيگاهرتز هم به ثبت رسيده است. در آزمایش خواندن و نوشتن روي هاردديسک اکسترنال متصل به درگاه USB 3.0 براي فرمت FAT32 سرعت خواندن 21 مگابايت در ثانیه و سرعت نوشتن 16 مگابايت در ثانیه بهدست آمد. همين نتايج روي فرمت NTFS به ترتيب برابر 12.8 مگابايت و 9.6 مگابايت در ثانیه هستند که در مقايسه با نتايج ديگر روترهاي داراي USB 3.0 بهتر بوده و سرعتهاي خوبي بهشمار میروند. به همين دليل ميتوانيد روي قابليتهاي کلاود و ذخيرهسازي اطلاعات يا استريم مالتيمديا از روي دستگاههاي ذخيرهسازي به روي شبکه حساب ويژهاي باز کنيد.
حرف آخر
روتر دوبانده DIR-868L نيمههاي سال 2013 روانه بازارهاي جهاني شده و چندماهي است که در ويترين فروشگاههاي محصولات شبکه ايران يافت ميشود، در حالي که بسياري از شرکتها هنوز درگير استاندارد 802.11n هستند، يافتن روتري با استاندارد 802.11ac آن هم از خانواده AC1750 در ايران يک امتياز به شمار میرود. مهمترين قابليت روترهاي اينچنيني فراهمسازي دو شبکه همزمان روي دو فرکانس مجزا است که به کاربران شبکه اجازه میدهد به هريک از اين شبکههاي بيسيم متصل شده و با ديگر تجهيزات شبکه در ارتباط باشند.
فارغ از طراحي چشمنواز و متفاوت، اين دستگاه از سختافزار و امکانات نرمافزاري کاملي بهره ميبرد و در ارزيابيها هم نتايج و کارايي خوبي از خود نشان داد به طوري که سيگنالدهي و سرعت تبادل اطلاعات آن قابل قبول است و به وضوح از يک روتر با استاندارد 802.11n متمايز نشان ميدهد.
قيمت مناسب اين محصول برگ برنده ديگري است که نسبت به ساير رقبا دارد. قيمت دلاري اين روتر در حدود 150 دلار است که نسبت به قيمتهاي بالاي 200 دلاري روترهاي مشابه ديگر ارزانقيمتتر است. در يک جمعبندي ميتوان گفت با يکي از بهترين روترهاي 802.11ac بازار روبهرو هستيم که جهش چشمگيري نسبت به روترهاي نسل قبل ايجاد کرده و تجربه جديد لذتبخشي از کار با شبکههاي بيسيم پرسرعت فراهم ميکند. شرکت ديلينک ميتواند بهبودهايي در اين محصول از نظر کارايي و پنل مديريتي بدهد و با افزودن تعداد بيشتري درگاه USB 3.0 و آنتنهاي خارجي به سوي تولید یک محصول رؤیایی پيش برود.
